قدردانی از کارکنان
[vc_row width=”full” columns=”1″][vc_column][vc_column_text]
چرا قدردانی از کارکنان باید مورد توجه سازمانها باشد؟
تمامی سازمانها خواه کوچک باشند خواه بزرگ؛ برای محقق کردن اهداف خود نیاز به سیاستها و راهکارهایی دارند که در پرتو آن اعضا بتوانند همدلانه و هماهنگ در کنار یکدیگر کار کنند. زمانی که نیازهای افراد به درستی شناخته شود زمینهی برطرف کردن آنها فراهم خواهد شد. یکی از شاخههای دانش منابع انسانی بر شناخت نیاز اعضای سازمان و روشهای ایجاد اشتیاق و تعلق خاطر سازمانی تمرکز دارد. یکی از قدرتمندترین ابزارهای انسانی که موجب اشتیاق در سازمان میشود قدردانی است. در واقع قدردانی از کارکنان یکی از اصلیترین مولفههای اثبات شده در شکلگیری اشتیاق سازمانی است. متاسفانه این ابزار کارآمد توسط مدیران مورد کم توجهی قرار گرفته است. زمانی که روسای سازمان تلاش کنند تا تجربهی کار در سازمان را از دریچهی نگاه کارکنان ببیند درک خواهند کرد که کارکنان در طول مسیر کاری خود به این نیاز دارند که احساس مهم بودن داشته باشند و مورد قدردانی قرار گیرند. در این مقاله نیم نگاهی به تجربهی کارکنان و رابطهی آن با قدردانی خواهیم داشت.
اهمیت قدردانی از کارکنان سازمان
برای لحظهای جشنهای تقدیر و تشکر، مراسم اسکار، لحظات دادن مدال به قهرمانان که تا کنون دیدهاید را به یاد آورید. در بسیاری از این لحظات بازیگران و یا ورزشکارانی که جایزه میگیرند گریه میکنند. شاید تصور کنیم این گریه اشک شوق است. اما در حقیقت علت آن به خاطر آوردن روزهایی است که تلاش بسیار کردهاند، اما تلاششان دیده نشده است. مشقت فراوانی را تحمل کردهاند اما آنگونه که لیاقتشان بوده ندرخشیدهاند. حتی حضار هم گاهی گریه میکنند چون احساس میکنند به جایگاهی که لایق آن بودهاند نرسیدهاند. در یک کلام همهی انسانها عمیقا به اینکه مورد قدردانی (recognition) قرار گیرند نیاز دارند. نیاز به قدردانی در یک سازمان و یا یک مجموعهی کاری نیز بین روسا و کارکنان نیز احساس میشود. قدردانی نیروی محرکهی انسان برای تلاش سازنده و موثر است. قدردانی از کارکنان چیزی فراتر از حقوق و پاداشهای رایج است. مقصود تکنیکهای دقیق و درست قدردانی است که اشتیاق سازمانی را موجب میشوند.
رابطهی تجربهی کارکنان با قدردانی
در رویکرد نوین دانش منابع انسانی مجموعهای از احساسات، تجربهها و فراز و نشیبهای کاری کارمندان از زمان شرکت در مصاحبهی استخدامی تا بازنشستگی و یا خروج از یک مجموعه، با عنوان تجربهی کارکنان (Employee Experience) معرفی میشود. قرار گرفتن در جای درست، امکان رشد و توسعه، ارزیابی درست عملکرد کارمند و خروج از سازمان همگی از مراحلی هستند که «تجربهی کارکنان» را شکل میدهند. اگر تجربهی کارکنان در مسیر فعالیت در سازمان با حس قدردانی همراه باشد، کارمند احساس تعلق و وفاداری بیشتری به سازمان میکند. عملکرد بهتری خواهد داشت و در پیشرفت سازمان نقش موثرتری ایفا خواهد کرد.
شاید در محیط کار خود کارمندان تازه استخدام شده را دیدهاید که حتی چند دقیقهای زودتر از ساعت مقرر بر سر کار خود حاضر میشوند. قبل از اتمام ساعات کاری سیستم خود را خاموش نمیکنند. ایدههای بسیاری برای بهتر شدن راندمان کاری سازمان دارند. ایدههایشان را در صندوق پیشنهادات و انتقادات میاندازند. و در کل مبنای ذهنیشان بر درجا زدن و کارمند ساده بودن نیست. اما زمانی که کارمند به خاطر وقتشناسی، کار دلسوزانه و سختکوشی مورد قدردانی و تشکر قرار نمیگیرد و نظراتش در صندوق پیشنهادات هرگز خوانده نمیشود؛ رفته رفته احساس نامرئی بودن میکند. در سیستم حل میشود و نه راهی برای ارتقای شغلی خود و نه مرتفع کردن اهداف سازمان در پیش خواهد گرفت. برای این کارمند تجربهی کاری مطلوبی ساخته نمیشود چرا که روسای چنین سازمانی تصورشان این است که کارمند در قبال انجام وظیفهاش پول میگیرد پس نیازی به قدردانی برای خوب انجام دادن کار ندارد. در حالیکه با تغییر این ذهنیت و پیادهسازی طرحهای تشویقی که در راستای آن افراد مورد قدردانی واقع میشوند اهداف شرکت نیز بهتر و بیشتر محقق خواهد شد. قدردانی از کارکنان تجربهی مطلوبی رقم خواهد زد که مزایای آن نصیب تمام اجزای سازمان خواهد شد.
اگر کارکنان سازمان تجربهی مورد توجه قرار گرفتن در سازمان، دریافت پاداش، دیدن تاثیر عملکرد خود در پیشرفت کار سازمان و تجربههایی از این دست را داشته باشند احساس میکنند مورد قدردانی واقع شدهاند. قدردانی افزایش اشتیاق، انگیزه و احساس تعلق کارکنان را موجب میشود. در تحقیقی که در سازمان کار امریکا بر روی افرادی که کار خود را رها کردهاند انجام گرفته است؛ بیش از 60 درصد از افراد علت ترک کار خود را «دیده نشدن» و «احساس بی اهمیت بودن» بیان کردهاند. توجه کنید این افراد با وجود رضایت از حقوق کافی و علاقه به کار باز هم احساس نیاز به قدردانی داشتهاند. در نتیجه یکی از دلایل اصلی ترک سازمان توسط کارکنان عدم قدردانی است. تحقیقی نیز در دانشگاه Berkeley کالیفرنیا پیرامون بررسی عوامل موثر در افزایش کارایی کارمندان انجام شده است که نشان میدهد قدردانی از کارکنان بیش از 40 درصد کارایی آنها را افزایش میدهد. البته این که قدردانی باید به چه نحوی انجام گیرد تا تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد؛ به فرهنگ، نیازها و علاقهمندی کارکنان بستگی دارد.
جمعبندی
ما در این مقاله به رابطه تجربهی کارکنان با قدردانی پرداختیم. گفتیم که قدردانی از کارکنان موجب افزایش اشتیاق سازمانی افراد میشود و به دنبال آن عملکرد کارکنان بهبود مییابد. در نتیجهی عملکرد بهتر کارکنان، سازمان به رشد و پیشرفت محسوسی دست مییابد. اگر شما هم به دنبال راهکاری هوشمند و جذاب در این حوزه هستید، پلتفرم آنلاین ریکو پیشنهاد بینظیری برای شما است، ریکو با پیادهسازی بهترین راهکارهای علمی در بستر آنلاین، فضای مناسبی در اختیار کسبوکارهای ایرانی قرارداده تا به راحتی فرهنگ قدردانی را وارد سازمان کنند و از مزایای آن بهرهمند شوند. برای اطلاع بیشتر از راهکارهای پلتفرم ریکو، با ما تماس بگیرید.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]