حمایت اجتماعی از همکاران در بحرانهای اجتماعی
حمایت از همکاران در بحرانهای اجتماعی
بحرانهای اجتماعی فراگیر به شدت بر روان افراد تاثیر میگذارد و چالشهای جدیدی در محیطهای کاری ایجاد میکند. در این محتوا میخواهیم درباره راهکارهایی صحبت کنیم که میتواند به مدیریت بهتر این شرایط در محیطهای کاری کمک کند. این محتواها پیش از این در صفحه لینکدین ریکو منتشر شده بود.
احساسات همکاران را به رسمیت بشناسیم
اعتراضات سراسری در هفتههای اخیر، علاوه بر تاثیرات اقتصادی منفی که روی کسبوکارها داشته، حال و احوال بسیاری از کارکنان را نیز بهم زده است.
اینبار از جنس یک بحران اجتماعی!
اما در شرایط بحران، چیزی که کمک میکند انسان همچنان توان و انگیزه ادامهدادن داشته باشد، تابآوری است؛ حمایت اجتماعی از همکاران در محل کار، به تقویت تابآوری کمک میکند؛ و در نهایت منجر به تابآوری سازمانی خواهد شد.
یکی از ابعاد حمایت اجتماعی شرکتها از همکاران، به رسمیتشناختن #احساسات آنهاست. یعنی فضایی ایجاد کنیم که همکاران ما در محیطی امن، گفتگوی همدلانهای درباره احساساتشان داشته باشند.
این گفتگوها، قرار نیست احساس غم و اندوه یا خشم و بیتفاوتی عدهای را به شادی و لبخند تبدیل کند؛ بلکه فشار روانی را روی همکاران کاهش داده و برای حفظ روحیه و بهبود #سلامت روان آنها موثر است.
شما فکر میکنید شرکتها چگونه میتوانند حمایت اجتماعی بیشتری از همکارانشان در شرایط بحرانی این روزها داشته باشند؟

در بحرانها تکیهگاه همکارانمان باشیم
اینکه بعضی از شرکتها به این جمعبندی رسیدند که در قبال اتفاقات اخیر واکنش عمومی نداشته باشند، قابل درک است. اما بیتفاوتی یا برخورد منفعلانه برخی رهبران و مدیران به تاثیرات این اتفاقات بر حال و هوای همکارانشان، چندان توجیهپذیر نیست.
دلیلش این است که نباید فراموش کنیم «محل کار»، یکی از مهمترین محیطهای اجتماعی است که آدمها در زندگی با آن درگیر هستند. رهبران و مدیران هوشمند، همواره سعی میکنند به حال عمومی همکارانشان بهطور ویژه توجه کنند و در تلاشند تا تکیهگاه روانی تیمشان باشند. یعنی همکارانشان احساس بیپناهی نکنند و #همدلی بیشتری را از سمت مدیرانشان بدست بیاورند.
شاید برگزاری چند جلسه عمومی و خصوصی و شنیدن همدلانه صحبتها و دغدغهها، کمی تحمل و تابآوری شرایط را برای همکاران راحتتر کند.
شما فکر میکنید مدیران در شرایط بحرانی این روزها، چطوری میتوانند برای همکاران و سازمانشان تکیهگاه روانی بهتری باشند؟

هر چه آگاهی بیشتر؛ تابآوری هم بیشتر…
در شرایط بحرانی، افزایش آگاهی، قدرت تابآوری انسانها را بیشتر میکند. این آگاهی به روشهای مختلفی بدست میآید. مثل مطالعه کتابهای درست، شنیدن پادکستهای مفید، تماشای فیلمهای مرتبط، اجرای رویدادها و نشستهای گفتگومحور و هماندیشی و چندین روش دیگر.
محیط کار میتواند بستر خوبی برای افزایش آگاهی ما و همکارانمان باشد. بالاخره بخش زیادی از زمان روزانه ما در این محیط صرف میشود و با اینکه که اینجا محل کار است؛ اما میتواند به محلی فراتر از کار هم تبدیل شود. جاییکه همکاران ما متوجه شوند، بهعنوان یک انسان، احساسات و نیازهایشان، برای سایر همکاران و مدیرانشان اهمیت دارد.
فقط کافی است فضای شرکت را کمی بازتر کنیم تا همکاران بتوانند با مشورت همدیگر، مناسبترین روش را برای افزایش آگاهی جمعی انتخاب کنند. این یک اتفاق خوب برای تمرین تلاش جمعی و مشارکت همگانی است. تصمیمی که از دل این هماندیشی و مشورت بیرون میآید، ضمانت اجرایی بیشتری دارد و مشارکت حداکثری همکاران را هم در پی خواهد داشت.
آیا شما برای افزایش آگاهی جمعی همکارانتان در این روزها اقداماتی انجام دادید؟ اگه پاسخ مثبت است،از تجربیات و نتایجش برای ما بنویسید.

انسانها هم به اندازه کارها مهم هستند؛ بلکه بیشتر
همانطور که کرونا با تمام سختیها و مشقتهایش تقریبا تمام شد، بحران اجتماعی این روزها هم بالاخره روزی تمام میشود. ما و همکارانمان در این شرایط با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم میکنیم و در آینده، مرور خاطرات این دوران، احتمالا برخی را آزار خواهد داد.
ولی بعضی چیزها خیلی خوب در ذهن همه میماند؛ و آن کیفیت روابطی است که در این شرایط تجربه میکنیم. شاید در آینده نه چندان دور با خود بگوییم، درست است که هفتهها و ماههای سختی را از سر گذراندیم؛ اما چه خوب که این دوران را در شرکت و پیش همکارانی بودیم که شرایط همدیگر را درک کرده و همدلانه از هم پشتیبانی میکردیم. فارغ از هر عقیده و نگاهی که به مسائل روز داشتیم.
شاید در نگاه اول چنین چیزی کمی فانتزی به نظر بیاید؛ اما اگر کمی نگاه انسانمحور و امکان گفتگو و شنوایی همدلانه را در مجموعه کاریمان تقویت کنیم، آن وقت میبینیم چطور همه ما به جمع کاریمان در شرکت، احساس تعلق و دلبستگی بیشتری پیدا خواهیم کرد.
به نظرتان در شرایط بحرانی این روزها، چه رفتارها و تفکراتی میتواند مصداقهای نگاه انسانمحور در یک محیط کاری باشد؟

آشنایی عمیقتر با سه مفهوم ضروری این روزها برای کسبوکارها
هفته گذشته چهار پست در زمینه تابآوری همکاران در شرکتها گذاشتیم. در این پستها از سه مفهوم مهم صحبت کردیم؛ و بهتر دیدیم آنها را کمی دقیقتر شرح دهیم و به شما عزیزان برای مطالعه بیشتر سرنخهایی بدهیم.
تابآوری روانی یعنی توانایی ترمیم و بازیابی خود در حین یا پس از وقوع بحران و شرایط دشوار. تابآورها الزاما انسانهای سرسختی نیستند که در هر شرایط بتوانند ادامه دهد. بلکه انسانهایی که روی توان تابآوری خودشان کار میکنند، حتی اگر در مسیری شکست هم بخورند، اجازه نمیدهند، سایه آن شکست برای همیشه در زندگی شخصی و اجتماعیشان پابرجا بماند.
پژوهشگران مدیریت، همین مفهوم را به سازمانها و شرکتها نیز تعمیم دادهاند و مفهومی به نام تابآوری سازمانی را خلق کردهاند. تابآوری سازمانی به زبان ساده، یعنی ظرفیت و توانایی انطباق مجموعه با شرایط محیطی جدید؛ که در این روزها، آن شرایط جدید، بحران اجتماعی حاصل از اعتراضات سراسری در کشور است.
حال یکی از مواردی که کمک میکند در شرایط بحرانی، انسانها توان تابآوریشان افزایش پیدا کند، حمایت اجتماعی از آنهاست. خانواده، دایره دوستان و آشنایان، همکاران و گروههای همعلاقه، محیطهای اجتماعی مهمی هستند که افراد میتوانند از آنها حمایت بگیرند. این حمایتها میتواند شامل همدردی، همدلی، درککردن شرایط فرد، حمایت مالی، حقوقی و معنوی و هر نوع محافظتی است که یک جمع از فرد انجام میدهد.
حال وقتی ما با یک بحران عمومی روبرو هستیم، پشتیبانی اجتماعی نقش پررنگتری به خود میگیرد. بخصوص از طرف دایره خانواده و همکاران که بیشترین ارتباطات روزانه و روانی را با آنها داریم.
و وقتی قبول کنیم انسانها جزء بسیار مهم و کلیدی از یک اکوسیستم کاری را تشکیل میدهند (مانند شرکت)، آن وقت با بهبود حمایت اجتماعی از همکارانمان در بحرانهای عمومی، سازمانهای تابآورتری هم خواهیم داشت.
ریکو؛ همراه لحظههای همکاری
فضاها و ابزارهای ارتباطی نوین مانند پلتفرمهای قدردانی میتواند با ایجاد فرصت حمایت و توجه میان همکاران پیوندهای انسانی از دست رفته را تا حدودی ترمیم کرده و توان عبور از بحرانها را افزایش دهند. برای آشنایی بیشتر با پلتفرم قدردانی ریکو از طریق فرم درخواست دمو اقدام کنید.