چهار راه ایجاد احساس تعلق در تیم های دورکار
چهار راه ایجاد احساس تعلق در تیمهای دورکار[1]
نویسنده: ملیسا پری
هر فرهنگ تیمی مثبت با احساس تعلق شروع میشود. تحقیقات نشان میدهند اگر کارمندان بخشی از کار هستند، تمایل به عملکرد بهتر و مرخصی استعلاجی کمتر داشته و به ندرت به دنبال کار جدید میروند.
اما احساس تعلق به محل کار دقیقاً به چه معناست؟
همه ما میخواهیم در محل کارمان حس هدفمندی و تعلق داشته باشیم و طوری با ما رفتار شود که یعنی فراتر از رقم درج شده در فیش حقوق و دستمزدمان هستیم. احساس تعلق بدین معناست که سازمان برای خود واقعی و اصیلمان ارزش قائل است.
چرا احساس تعلق تا این اندازه اهمیت دارد؟
بدون حس تعلق، ممکن است کارمندان احساس سرکوبی یا نادیده گرفتهشدن کنند،که منجر به یک نیروی کار ناراضی و بدون تعلق میشود.
بیتفاوتی/ و احساس جدا افتادگی [2]پرهزینه است. به گفته گالوپ، کارمندان بدون تعلق سالانه مسئول حدود 450 تا 550 میلیارد دلار در سراسر کشور هستند. در حال حاضر، پرورش فرهنگ تعلق بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. تقریباً با گذشت یک سال از بحران کووید19(کرونا) گروههای مختلف همچنان در چالش هستند. در واقع، در حال حاضر از هر شش کارمند متنوع، فقط یک نفر از طرف سازمان خود حمایت میشود.
رهبران برای کمک به تیمهای دورکار برای داشتن احساس حمایت، باید فراگیرسازی[3]و تعلق را در اولویت قرار دهند. در ادامه چهار روش برای ایجاد حس تعلق در تیمهای دورکار آورده شده است:
- قدردانی از کارکنان را ترویج دهید.
قدردانی بخش مهمی از احساس تعلق یک کارمند است. در نظرسنجی لینکدین از متخصصان جهانی، ۵۹ درصد پاسخدهندگان گفتند که قدردانی بابت موفقیت در کار، بزرگترین عامل در احساس تعلق است. وقتی کارکنان ببینند که زحماتشان مورد توجه و تقدیر قرار میگیرد، احساس تعلق بیشتری را در تیم خود تجربه میکنند.
متاسفانه، بسیاری از افراد در کار احساس نامرئیبودن میکنند، به خصوص زنان و رنگینپوستان. طبق گزارش سال 2020 موسسهThe Lean In Foundation ، به ازای هر 100 مردی که در آمریکا به سمت مدیریت منصوب میشوند، فقط 58 زن سیاهپوست ارتقا مییابند. زنان سیاه پوست نه تنها در نقشهای رهبری کمتر ظاهر میشوند، بلکه احتمال قدردانی از موفقیتهایشان بسیار کم است.
از بزرگداشت سالگرد کسبوکارتان گرفته تا جشن دستاوردهای روزانه، روشهای زیادی برای تقدیر از موفقیتهای تیم شما وجود دارد. راه آسان برای شروع این است که رهبران را تشویق به تشکر کلامی از تیم بصورت هفتگی کنید. برای تاثیرگذاری بیشتر قدردانی، مدیران باید بر روی دستاوردهای خاص تمرکز کنند تا بر روی اظهارات کلی. مثلاً: بابت تعهد و دقت شما در این پروژه واقعاً سپاسگزارم بسیار تاثیرگذارتر از خسته نباشید و خدا قوت است. همچنین میتوانید الگوهای مفیدی برای تقدیر از کارمندان پیدا کنید.
با تجلیل منظم از نقاط قوت، مهارتها و تجربیات کارمندان مختلف، یک تیم قویتر و متحدتر شکل خواهید داد. برای ایجاد فرهنگ قدردانی، تقدیر باید در قالب تلاش گسترده تیمی باشد. (استفاده از ابزار شناسایی که به هر کارمند امکان تشخیص و تقدیر از یکدیگر را میدهد. خواه برای ارزشهای اصلی، کمک گرفتن، پیشنهادهای کمکدوستانه و یا به اشتراک گذاشتن دانش باشد.) بدین ترتیب میتوانید مشارکت تیم را تقویت و احساس تعلق را به آنها القا کنید.
- فعالیتهای تیمسازی[4] خود را تغییر دهید
فعالیتهای تیمسازی نمیتواند برای همه یک نسخه واحد باشد. اینکه برخی از کارکنان ممکن است از نوشیدن و دورهمیهای مجازی لذت ببرند، به این معنی نیست که برای بقیه نیز همینطور است. شاید برخی از کارکنان برنامه متفاوتی داشته باشند که حضور آنها را در دورهمی محدود کند. شاید عدهای تصمیم دارند از نوشیدن پرهیز کنند یا تماسهای ویدئویی را نپسندند.
به همین دلیل مهم است که در رویدادهای مجازی خود تنوع به خرج دهید. حضور در آن باید اختیاری بوده و ترکیبی از گزینههای همزمان و غیرهمزمان برای طیف گستردهای از علایق و برنامهها وجود داشته باشد.
برای کمک به ایجاد احساس همبستگی/ تعلق اجتماعی[5] در محیطهای کار مجازی، رهبران باید از رویدادهای مجازی استقبال کنند زیرا به کارمندان این فرصت را میدهد تا یکدیگر را شناخته و اطلاعات بیشتری درباره خود با اشتراک بگذارند.
به اشتراک گذاشتن دستورالعملها، کتابها و پادکستهای مجازی و چالش موضوعات پیش پاافتاده شرکت، همگی راه خوبی برای شروع گفتگو و کمک به کارمندان دورکار برای آشنایی با یکدیگر است.
بهترین راه ایده گرفتن برای فعالیتهای جدید تیمسازی چیست؟ کافیست به صورت ماهانه یک نظرسنجی یا چالش غیر رسمی به راه بیندازید. ممکن است از ایدههایی که اعضای تیم مطرح شگفتزده شوید.
فعالیتهای مجازی تیمسازی همچنین میتواند راهی برای افزایش آگاهی درباره علل و موضوعات مختلف باشد. کارمندان را به خواندن کتاب یا تماشای فیلمهای مختلف تشویق و سپس بحث را شروع کنید. یا حتی اقدام به جمعآوری پول و کمکهای مالی به سازمانهای مردم نهاد و اجتماعی کنید.
شاید برای یک رویداد مجازی موفق نیاز به کمی برنامهریزی باشد، اما این تلاش ارزشش را دارد. مطالعهای در سال ۲۰۰۹ نشان داد که تیمهای مجازی[6] در صورت دریافت حمایت، ارتباطات و تیمسازی آنلاین مناسب، میتوانند بصورت بالقوه از تیمهای حضوری پیشی بگیرند.
- از گروههای منابع کارمندی[7] نهایت بهره را ببرید.
یکی از موثرترین راهها برای افزایش تعامل و مشارکت کارمندان استفاده از گروههای منابع کارمندی یا گروه همبستگی است. گروه منابع کارمندی، گروهی کارمندمحور است که در آن افراد دارای هویت مشترک میتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و همکاری کنند. امروزه،90 درصد از شرکتهای Fortune 500 دارای این گروهها هستند و منبع بسیار ارزشمندی را در اختیار بسیاری از رهبران منابع انسانی قرار میدهند تا از کارمندان مختلف خود بهتر پشتیبانی کنند. علاوه بر گسترش آگاهی در سراسر سازمان، این گروهها برای کارکنان فضای امنی فراهم میآورند تا با همکاران همفکر خود ارتباط برقرار کنند. در رابطه با محیطهای دورکاری، این گروهها میتوانند ارتباط و حمایت لازم را برای کارمندان محتمل در معرض خطر انزوا و فرسودگی شغلی فراهم آورند.
گروههای منابع کارمندی، همچنین فرصتی برای ایجاد جامعه در بین کارمندان با چالشهای منحصر به فرد مربوط به دورکاری مانند والدین شاغل هستند. حتماً اعضای تیم را به استفاده از این گروهها تشویق کنید و آنها را به سمتهای جدید ارتقا دهید.
تغییر ناگهانی امروزه به دورکاری ممکن است به طرق مختلف گروههای مختلف سازمان شما را تحت تأثیر قرار دهد. رهبران سازمان میتوانند با همکاری با گروههای منابع کارمندی، درک بیشتری از این موضوعات داشته و ایدههای جدیدی برای رسیدگی و حل آنها جمعآوری کنند.
- از گوش دادن فعال برای ایجاد فضاهای کاری فراگیر استفاده کنید.
شاید قدرتمندترین راه تقویت احساس تعلق، گوش دادن به کارمندانتان باشد. کارمندانی که احساس میکنند صدای آنها شنیده میشود،۴.۶ برابر بیشتر احساس قدرت کرده و نهایت تلاش خود را به کار میگیرند.
گام اول این است که به کارکنان در هر سطحی از سازمان فرصت دهیم تا افکار و بازخوردهای خود را به اشتراک بگذارند. از نظرسنجی کارکنان گرفته تا بررسی حضوری و یکبهیک، گوش دادن منظم و ساختاریافته برای کمک به کارکنان در احساس شنیدهشدن امری ضروری است.
علاوه بر این، سازمانها باید با ارتباطات مشخص و شفافسازی گامهای بعدی برای بازخورد برنامه پیگیری سازمانیافتهای ارائه دهند. یک برنامه عملی مشخص به کارکنان کمک میکند تا در آینده راحتتر مذاکره کرده و حس اعتماد بیشتری بین رهبران و اعضای تیم ایجاد کنند.
در نهایت، گوش دادن فعال باید فرآیندی مداوم در سازمان شما باشد. به جای تمرکز بر روی هدفی فقط برای یکبار، رویکرد مداوم گوش دادن فعال باعث میشود تا تیمتان احساس شنیده و درک شدن داشته باشند، حتی اگر فرهنگ دورکاری شما در حال تغییر و سازگاری باشد.
حس تعلق یک عنصر ضروری در تعامل کارکنان است.
ایجاد فرهنگ تعلق در محیط دورکاری ممکن است مستلزم تفکر خلاقانه باشد اما این تلاش ارزشمند است. سازمانهایی که فراگیری و تعلق را در اولویت قرار میدهند، از مزایای یک تیم دلبسته و کارامد بهرهمند خواهند شد.
منبع:
https://www.cooleaf.com/blog/4-ways-to-create-a-sense-of-belonging-with-a-remote-team
مترجم: بهناز همتی
[1] Remote Team
[2] Disengagement
[3] Inclusion
[4] team-building activities
[5] sense of community
[6] virtual teams
[7]ERG : Employee Resource Groups